|  Home  |  Aikido  |  Informatie  |  Nieuws  |  Agenda  | 


-- Morihei Ueshiba, grondlegger Aikido.

Vorige posts

Vakantie update

lenteschool Marc Jongsten

verslag stage Kobayashi- Khalehla v/d Rijt

DAF dag/weekend met Kobayashi shihan

GEFELICITEERD!!!

Uniek beeldmateriaal Ueshiba

Examens jeugd

Stage Tom Dijkman groot succes!

Geslaagd!

Inschrijfformulier op de site


 
 


 

Powered by Blogger

Aanmelden bij
Posts [Atom]

16 april 2009

Shodan-trainingen in Amsterdam

Vorige week zaterdag heb ik voor de 2e maal de shodan-voorbereidingslessen bezocht. De eerste maal alleen met Simone, deze keer was ook Pascal erbij. De les werd deze keer gegeven door Bodo Rodel.

Het grote verschil tussen de twee lessen is dat Niki Lemmens meer in series werkt. Bijvoorbeeld suwari waza, shomen, ikkyo, nikkyo,  sankyo. Bodo deelt de uitvoering in per techniek. Shomen ikkyo tachi waza, hamni ham tachi waza, suwari waza. Vooral het consante wisselen tussen de verschillende manieren is slopend. Niet wat we gewend zijn, eerst een uur op de knieën werken en daarna verlichting door te mogen gaan staan, maar elke keer weer op de knieën, en blijven bewegen.

De les van Niki was, zoals al aangegeven, opgebouwd uit eerst een stuk suwari waza werk, ikkyo, nikkyo etc. Vervolgens tachi waza, zelfde technieken ook vanuit shomen. Daarna door met ushiro ryote dori. Ook hier weer elke keer met heel veel aandacht voor details, kleine verbeterpunten en specifieke exameneisen voor shodan. Na dit 'standaardwerk' tijd voor de exoten binnen het aikido, twee mogelijkheden voor koshi nage. Na een afsluiting met het betere gooi- en smijtwerk moe maar voldaan weer op weg naar Nijmegen.

De les van afgelopen zaterdag was heel anders van opzet. Zelfde aanval (shomen) verschillende verdediging, uitgevoerd tachi waza, hamniham tachi waza en suwari waza. De eerste 1,5 uur ikkyo, nikkyo, sankyo en yonkyo. Na een korte pauze door met irimi nage, shiho nage, en kote gaeshi. Maar inderdaad ook hier weer in de drie uitvoeringen. Het laatste half uurtje bestond uit tanto dori (werken met het mes) en ju waza (vrij werken). Uiteindelijk blijk je dan toch drie uur op de mat te hebben gestaan, dus volstrekt logisch om bezweet, met kapotte knieën maar voldaan van de mat te stappen.

Samenvattend: De lessen van Niki bieden wat meer structuur, de lessen van Bodo geven meer afwisseling en variëteit van de technieken. Beide wel met de zelfde aandacht voor detail en de precisie de we gewend zijn van o.a. Christian Tissier. Ook heel leerzaam om lessen te volgen met een grote groep, elke keer 20 tot 25 man op de mat, maar allemaal wel op het zelfde niveau. Met de ruimte om elkaar te corrigeren en te verbeteren zeer leerzaam voor de eerste kyu-ers van de toekomst, maar ook voor de hogere kyu-graden een mooie ervaring om op een rustige manier te trainen met mensen van andere scholen, met allemaal redelijk het zelfde niveau.

Ron

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage

C o n t a c t

René Habraken
06-44 92 2535
rene@aikidocentrumnijmegen.nl

 

D. A. F.

Aikido Centrum Nijmegen
is aangesloten bij de
Dutch Aikikai Foundation